Elinkustannusindeksi
Miten elinkustannusindeksi vaikuttaa talouteesi ja miten voit hyödyntää sitä? Selvitä täältä.
- Elinkustannusindeksin merkitys
- Kehitys ja ajankohtaiset luvut
- Vaikutukset arjen talouteen
- Yhteys lainoihin ja taloudenhallintaan
Miten elinkustannusindeksi vaikuttaa talouteesi ja miten voit hyödyntää sitä? Selvitä täältä.
Elinkustannusindeksi. Olet luultavasti vähintään kuullut tämän termin, ja jos et ole, niin nyt viimeistään opit ymmärtämään mistä on kyse.
Mennään suoraan asiaan. Mitä se tarkoittaa? Se on keskeinen mittari, joka vaikuttaa suoraan arkeemme. Vuokriin, eläkkeisiin ja jopa lainaehtoihin. Kun hinnat nousevat ja ostovoima heikkenee, myös laina ja sen kustannukset merkitsevät paljon. Nämä muodostavat usein merkittävän osan kuukausibudjetista. Palaamme lainakustannuksiin tarkemmin sivun lopussa, mutta ensin käydään läpi, mitä elinkustannusindeksi tarkoittaa ja miksi se on paljon enemmän kuin pelkkä hintojen mittari.
Elinkustannusindeksi mittaa hintojen yleistä muutosta eli sitä, miten paljon kuluttajahintaindeksiin sisältyvien hyödykkeiden hinnat nousevat tai laskevat. Sen avulla seurataan elämisen kustannuksia Suomessa. Viime aikoina elinkustannusindeksi on noussut jälleen merkittäväksi puheenaiheeksi inflaation, korkotason ja yleisen taloustilanteen vuoksi. Tilastokeskuksen määritelmän mukaan kuluttajahintaindeksi kuvaa kotitalouksien Suomessa ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä, ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tilastoa varten kerätään hintatietoja sekä käytetään muiden tilastojen tuottamia hintatietoja. Tilastokeskus julkaisee tiedot kuukausittain.
Elinkustannusindeksi perustuu kuluttajahintaindeksiin, jonka avulla mitataan hyödykkeiden ja palveluiden hintojen muutoksia kuluttajan näkökulmasta. Laskenta pohjautuu laajaan hintaseurantaan, joka kattaa suomalaisten kotitalouksien keskeiset kulutuserät.
Tilastokeskus kerää elinkustannusindeksin laskentaa varten kuukausittain laajan otoksen hintatietoa:
Lisäksi käytetään useita ulkoisia tilasto- ja rekisterilähteitä, kuten:
Elinkustannusindeksin tulos ilmoitetaan pistelukuna, jonka vertailupohjana on vuoden 1951 lokakuu (indeksiluku = 100). Pistelukua vertaamalla voidaan laskea rahan arvon muutoksia ja inflaatiokehitystä eri aikavälien välillä.
Yksinkertaistettuna Inflaation noustessa elinkustannukset, kuten tavaroiden ja palveluiden hinnat, kallistuvat. Tämä taas pienentää kuluttajien ostovoimaa. Elinkustannusindeksi ja inflaatio kulkevat siis usein käsi kädessä, mutta eivät ole täysin sama asia. Inflaatio kuvaa yleistä hintatason nousua, kun taas elinkustannusindeksi tarkastelee sitä yksilön näkökulmasta, eli miten hintojen nousu vaikuttaa arkeen.
Sivun alussa todettiin, että kun hinnat nousevat ja ostovoima heikkenee, myös lainan kustannukset alkavat painaa yhä enemmän arjessa. Tämä pätee erityisesti silloin, kun lainan lyhennykset vievät ison osan kuukausibudjetista. Monessa taloudessa vievätkin.
Kun yleiset kulut nousevat, myös lainalyhennykset voivat muodostua yhä suuremmaksi osaksi kuukausibudjettia. Tällöin voi olla fiksua selvittää, voiko lainakustannuksia pienentää. Lyhyt vastaus on kyllä, se on mahdollista. Kerromme seuraavaksi, miten.
Vaikka Axolaina ei voi vaikuttaa elinkustannusindeksin kehitykseen tai markkinakorkoihin, voimme auttaa siinä, mikä todella vaikuttaa sinun talouteesi: löytämään markkinoiden edullisimman lainavaihtoehdon. Kun sinä haluat säästää elinkustannuksissa lainojen kautta, me autamme sinua kilpailuttamaan korot.
Me kilpailutamme puolestasi useat pankit ja rahoituslaitokset, jotta sinä voit keskittyä omaan arkeesi. Olipa kyse vanhasta tai uudesta lainasta – tai useamman lainan yhdistämisestä – pienemmät kuukausierät ja alhaisempi korko tarkoittavat suoraan enemmän säästöjä. Tämä on yksi tehokas keino hallita omia kustannuksia, jos lainat ovat osa talouttasi.
Kilpailuta lainasi kauttamme ja säästä lainakustannuksissa.