Lainasanasto – Tunne termistö ja hallitse taloutesi

Kun ymmärrät laina-asioihin liittyvät sanat ja termit, pääset paremmin jyvälle lainojen ehdoista. Näin pystyt tekemään myös järkevämpiä taloudellisia ratkaisuja!

Trustscore 4.6 | 280 arvostelut

Vastaanota edullinen lainatarjous

58 412
Käsiteltyä hakemusta viime kuussa

Näytetään 4 & 5 tähden arvostelumme

Mauri Ievanen

piti maksaa pois kallis ja hankala…

piti maksaa pois kallis ja hankala laina. tämä oli onnenpotku.loistavaa

Timo Matti Junnikkala

Nopeaa ja vaivatonta lainanhakua

Nopeaa ja vaivatonta lainanhakua

Katja Puro

Palvelu on helppo käyttöinen ja nopea

Palvelu on helppo käyttöinen ja nopea. Asiakaspalvelu ystävällistä ja asiantuntevaa, ei jäänyt mitään hampaankoloon. Kiitos! Voin suositella!!! Hyvää kesän alkua!

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Jaana Marita Koskivuori

Asiakaspalvelu hyvä

Asiakaspalvelu hyvä, ystävällistä , rehellisen tuntuista palvelua. Kaikkiin kysymyksiin vastattiin asiallisesti ja luottamusta herättävästi.

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Veikko Tapani Mäkinen

Vaivaton haku ja nopea palvelu.

Vaivaton haku ja nopea palvelu.

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Maija Lahtinen

Nopeaa ja helppoa!

Nopeaa ja helppoa!

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Mellu

Hyvä ja nopea palvelu.

Hyvä ja nopea palvelu.

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Greger Niklas Granlund

Service i telefon på svenska var mycket bra, hoppas att era mail mm också kommer på svenska.

Service på svenska i telefon 😄

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Mika Antero Mattila

Mutkaton ja helppo

Mutkaton ja helppo

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Urmas Raap

Kaikki toimii nopeasti, olen erittäin tyytyväinen tähän palveluun.

Kaikki toimii nopeasti.Olen erittäin tyytyväinen tällaiseen palveluun. Suuret kiitokset. Suosittelen ehdottomasti muille lainanhakijoille.

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Tarja

Nopea ja asiantunteva palvelu

Nopea ja asiantunteva palvelu. Selkeästi kerrottu kaikki lainaan liittyvät ehdot.

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Sari

Hyvä laina

Tosi nopea laina ja hyvä voin hyvällä mielellä suositella muillekin

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Sari Periäinen

Asoimisen helppous/nopeus

Asoimisen helppous/nopeus

Vastaus yritykseltä Axolaina
1 päivää sitten
Lue lisää

Matti

Olen todella ylpeä axo lainan…

Olen todella ylpeä axo lainan toiminnasta .olisin jäänyt ilman lainaa ellei axo lainan tyttö olisi soittanut ja auttanut minua lainansuhteen .suur kiitos teille .tt.matti

Lue lisää

Hannu Tapio Ruotsalainen

Hyvä palvelu

Hyvä palvelu

Vastaus yritykseltä Axolaina
4 päivää sitten
Lue lisää

Lainasanasto

Talousasiat saattavat tuntua haastavilta. Pankit ja rahoituslaitokset käyttävät termejä, joita ei yleisessä puhekielessä käytetä.

Tähän artikkeliin olemme listanneet ne yleisemmät sanat ja termit, jotka auttavat sinua ymmärtämään lainahakuprosessia entistäkin paremmin! 

Annuiteetti

Annuiteettilaina, eli tasaerälaina on lainamuoto, jossa lainan kuukausierä on samansuuruinen koko laina-ajan. Tämä lainamuoto on yleisin sekä vakuudettomissa että vakuudellisissa lainoissa. Tasaeräisen lainan avulla taloudenhallinta ja -suunnittelu on lainanottajalle helpompaa.

ASP-laina

ASP-laina on valtion takaama asuntolaina, joka on tarkoitettu ensiasunnon ostamiseen 15–39-vuotiaille. ASP-laina on mahdollista saada silloin, kun asunnon hinnasta on kerryttänyt vähintään 10 % asuntosäästöpalkkiotilille, eli ASP-tilille.

Asuntolaina

Asuntolaina on tunnetuin vakuudellinen laina. Se on usein pitkäikäinen, matalakorkoinen laina.

Autolaina

Autolaina on auton rahoitukseen nostettu laina. Usein autolainoissa hankittu ajoneuvo toimii lainan vakuutena, joten lainan hinta on tavallista vakuudetonta lainaa alhaisempi.

Avausmaksu

Avausmaksu on lainakulu, jonka pankki tai rahoituslaitos voi periä lainaa nostaessa. Käytännössä tämä kulu syntyy, kun lainanostajalle perustetaan lainatili. Avausmaksu on pankkikohtainen ja sen suuruus vaihtelee lainasumman mukaan.

Bullet-laina

Bullet-lainassa laina-aikana lainasta ei makseta muuta kuin lainan korkoja. Laina maksetaan kerralla takaisin laina-ajan päättyessä.

Credit-kortti

Ks. luottokortti

Debit-kortti

Debit-kortti on tavallinen pankki- tai maksukortti, joka ei sisällä luottoa.

E-lasku

E-lasku on yleistynyt tapa toimittaa lainan kuukausierän lasku suoraan kuluttajan verkkopankkiin. E-lasku on usein kuluton tai vähintäänkin edullisempi kuin perinteinen paperilasku.

Eräpäivä

Eräpäivä on lainan kuukausierälle sovittu päivä, jolloin lainan maksuerä tulee maksaa.

Euribor-korko

Euribor-korko on euroalueella rahamarkkinoilla päivittäin noteerattava korko. Sitä käytetään usein vakuudellisten lainojen viitekorkona.

Henkilötakaus

Vakuudellisissa lainoissa henkilötakausta hyödynnetään yhtenä takauksen muotona. Tällöin toinen henkilö takaa lainan omalla nimellään ja omaisuudellaan.

Inflaatio

Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen laaja-alaista nousua, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että rahan arvo laskee. Inflaation myötä rahan ostovoima pienenee, eli samalla rahamäärällä saa ostettua aiempaa vähemmän.

Joustoluotto

Joustoluotto on kulutusluotto, jossa lainanhakija ei saa koko lainasummaa kerralla tililleen, vaan hakijalle asetetaan luottoraja, johon asti lainarahaa voi halutessaan nostaa. Lainamaksut määräytyvät nostetun lainasumman perusteella. Joustoluoton toimitapaa voi verrata luottokorttiin, joustoluotossa lainanhakijalla ei vain ole fyysistä maksukorttia.

Järjestelylaina

Järjestelylaina on laina, jonka tarkoituksena on järjestellä uudelleen nykyiset velat. Lainat yhdistetään yhdeksi, joten lainasumma ei itsessään pienene, mutta velkojen hallinta ja takaisinmaksu helpottuu. Järjestelylainaa on mahdollista hakea kauttamme pankeista ja rahoituslaitoksista, omasta kotikunnasta tai Takuusäätiöltä.

Kertaluotto

Kertaluotto on lainamuoto, jossa koko lainasumma maksetaan kerrallaan tilille, jota maksetaan takaisin lainasopimuksessa nimettyjen ehtojen mukaisesti.

Kiinteäkorkoinen laina

Tässä lainatuotteessa korkotaso sovitaan koko laina-ajalle, eikä se tule muuttumaan laina-ajan kuluessa. Takaisinmaksun suunnittelu on helpompaa, kun korkotaso on tiedossa koko lainan takaisinmaksun ajalta. Suurin osa vakuudettomista lainoista ovat kiinteäkorkoisia lainoja.

Kokonaiskorko

Kokonaiskorko tarkoittaa lainan korkoa, joka sisältää sekä viitekoron että lainamarginaalin.

Korko

Korko on lainan hinta, jota kertyy lainan maksamattomasta osasta. Korko on siis lainanantajalle maksettu korvaus lainarahan myöntämisestä.

Korkojakso

Korkojakso liittyy usein asuntolainaan, ja sillä tarkoitetaan lainan viitekoron määräämää jaksoa. Esimerkiksi 12 kk Euriborin korkojakso on yksi vuosi.

Korkokatto

Korkokatolla tarkoitetaan sitä korkoprosentin ylintä tasoa, jota suuremmaksi korko ei voi nousta. Kulutusluottojen korkokatto on säädetty Kuluttajansuojalailla. Korkokatolla voidaan tarkoittaa myös pankin myymää lainatuotetta, jossa lainanottajan maksaa siitä, ettei lainan korkoa voida nostaa tietyn tason yläpuolelle.

Korkovertailu

Korkovertailua tehdään lainoja vertailessa.

Kulutusluotto

Laina, joka otetaan jotain kulutusta varten, on nimeltään kulutusluotto. Esimerkiksi osamaksut ovat kulutusluottoja. Kulutusluotto on usein vakuudeton laina, ja niiden suuruus voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin.

Kuukausierä

Lainan kuukausierä on se määrä, jota lainaa maksetaan takaisin kuukaudessa. Lainan maksaminen on jaettu koko laina-ajan pituudelta kuukausieriin. Lainan kuukausierä voi olla tasaeräinen, tasalyhenteinen tai annuiteettiperusteinen.

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen laina on asuntolaina, jossa velattomasta asunnosta voidaan vapauttaa siihen sitoutuneita varoja asunnon pysyessä silti omistuksessasi. Laina maksetaan takaisin laina-ajan päätyttyä usein myymällä asunto.

Laina-aika

Laina-aika on lainan takaisinmaksuun valittu aika. Se voi vaihdella vuodesta useaan kymmeneen. Laina-ajaksi kannattaa valita mahdollisimman pitkä aika, sillä näin lainan takaisinmaksu joustaa tarpeen vaatiessa. Voit aina maksaa lainaa kuukaudessa enemmän, kuin mitä lainasopimukseen on merkitty.

Lainahakemus

Lainahakemus tulee toimittaa lainanmyöntäjälle, jotta lainapäätös voidaan tehdä. Lainahakemuksessa kerrotaan lainanhakijan perustiedot, tulot ja menot, lainatarve ja -käyttötarkoitus.

Lainalaskuri 

Lainalaskuri on visuaalinen laskuri, jolla lasket itsellesi sopivan lainamäärän ja takaisinmaksuajan. Laskurilla on myös mahdollista tarkistaa, kuinka paljon säästäisit yhdistämällä nykyiset lainasi.

Lainamarginaali

Lainamarginaali on korkoprosentti, joka lisätään lainan viitekoron päälle. Lainan nimelliskorko koostuu lainamarginaalin ja viitekoron summasta.

Lainanantaja tai lainanmyöntäjä

Lainanantaja on se taho, joka myöntää lainan lainahakijalle. Useimmissa tapauksissa lainanantaja on pankki tai rahoituslaitos, mutta esimerkiksi vertaislainan kohdalla toinen yksityishenkilö.

Lainanhakija 

Lainanhakija on se henkilö, joka hakee lainaa lainanantajalta. Lainaraha maksetaan lainanhakijan tilille.

Lainan kokonaiskustannukset

Lainan kokonaiskustannukset sisältävät lainakorosta aiheutuvat kulut sekä muut lainakulut, esimerkiksi avausmaksun ja laskutuslisän. Kokonaiskustannukset esitetään aina lainasopimuksessa. Mitä pidempi lainan takaisinmaksuaika on, sitä korkeammat ovat sen kokonaiskustannuksetkin.

Lainan lyhennys

Lainan kuukausittainen maksuerä koostuu sekä lainan koroista että lainan lyhennyksestä. Lyhennys on se osa, joka pienentää lainasummaa.

Lainanvälittäjä

Lainanvälittäjä yhdistää kuluttajan ja lainanmyöntäjän. Tämä säästää lainahakijan aikaa, sillä hakijan tulee täyttää vain yksi hakemus, jonka lainanvälittäjä lähettää kerralla usealle lainoittajalle. Axolaina on esimerkki lainanvälittäjästä. Lainanvälittäjä saa palkkionsa pankilta komission muodossa, mutta se ei vaikuta saamasi lainan hintaan. Saat saman tarjouksen lainanvälittäjältä kuin suoraan pankistakin, mutta säästät aikaa huomattavasti.

Lainasumma

Lainasummaksi tai lainapääomaksi kutsutaan sitä rahamäärää, jonka saat tilillesi lainannoston jälkeen.

Lainatarjous

Lainatarjous on lainanantajan alustava lupaus lainan myöntämisestä. Tarjous ei sido lainanhakijaa, vaan lainatarjouksen saatuasi voit päättää hyväksytkö tarjouksen. Samalle lainalle on mahdollista pyytää useita eri tarjouksia.

Lainaturva eli lainan takaisinmaksuturva

Lainaturva on lainanmyöntäjän myymä lainan lisätuote, jonka tarkoituksena on suojata lainanhakijaa sellaisessa tilanteessa, jossa hänen takaisinmaksukykynsä on yllättäen heikentynyt.

Lainavertailu

Lainavertailu on palvelu, joka helpottaa kuluttajan lainaprosessia ja auttaa löytämään parhaimman ja edullisimman lainan.

Lainojen kilpailutus

Lainan kilpailutus on keino löytää edullisin laina parhailla ehdoilla. Sekä uuden, että jo olemassa olevan lainan voi kilpailuttaa. Lainojen todelliset vuosikorot vaihtelevat suuresti ja kilpailutus on helpoin tapa saada mahdollisimman edullinen laina. Me Axolainalla kilpailutamme lainatarjoukset puolestasi.

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen on keino pienentää olemassa olevien velkojen kuluja yhdistämällä ne yhdeksi, edullisemmaksi lainaksi. Lainat yhdistämällä voidaan saada lainalle pienempi kuukausierä, sillä säästöä syntyy sekä lainakuluissa että -koroissa.

Liitteet lainahakemusta varten

Lainan liitteet ovat lisätietoja, joita lainanantaja pyytää lainanhakijaa toimittamaan. Näiden lisätietojen avulla lainanmyöntäjä pystyy paremmin arvioimaan lainanhakijan taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn. Tällaisia liitetietoja ovat esimerkiksi palkkakuitti, tiliote tai pääomatodistus.

Luottokortti

Luottokortti on myös laina. Kortin myöntänyt pankki asettaa kortille luottorajan, johon asti käyttäjä saa lainaa. Lainan hinta muodostuu käytetyn luoton perusteella. Luottokorteissa on usein korkeat kulut ja tilinhoitomaksut.

Luottotiedot

Luottotiedot tarkistetaan aina ennen lainan myöntämistä. Luottotiedoista nähdään lainanhakijan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Lyhennysvapaa 

Lainanantaja voi tarjota lainanottajalle mahdollisuuden lyhennysvapaisiin kuukausiin. Lyhennysvapaina kuukausina lainan lyhennysosaa ei tarvitse maksaa. Muista, että lainan korot tulee kuitenkin maksaa myös lyhennysmaksuvapaina kuukausina.

Maksuaika

Lainan maksuaika on lainasopimuksessa määritelty ajanjakso, jonka aikana nostettu luotto tulee maksaa takaisin lainaajalle.

Pankkikortti

Ks. debit-kortti

Pikavippi

Pikavippi on alle 1000 euron laina, jonka korko on korkea ja lainaehdot muutoinkin tiukat. Pikavipeistä tulee nopeasti hyvin kalliita ja niiden takaisinmaksu voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi niiden ottamista kannattaa harkita hyvin tarkkaan.

Pikalaina

Pikalaina on usein pienempi laina, joka on tarkoituksena maksaa nopeasti takaisin. Pikalaina on mahdollista kilpailuttaa lainanvälittäjän kautta.

Rinnakkaishakija eli yhteishakija

Rinnakkaishakija on mahdollista lisätä lainahakemukselle. Näin todennäköisyydet lainansaannille kasvavat, kun lainaa maksaa kaksi henkilöä yhden sijaan.

Remonttilaina

Remonttilaina nostetaan kodin tai vapaa-ajan asunnon remontointiin ja kunnostamiseen.

Takaisinmaksuaika

Lainan takaisinmaksuaika määritellään lainasopimusta tehdessä. Maksuaika määrittää pitkälti lainan kuukausierän, vaikka lainaa voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Tasaerälaina

Tasaerälaina on laina, jossa kuukausierät ovat samansuuruiset, eli tasaeräiset. Kuukausierä sisältää sekä lainan koron että lainan lyhennyksen. Mikäli korkotaso nousee, tulee kuukausierä sisältämään enemmän korkokuluja, jonka vuoksi laina lyhenee hitaampaa.

Tasalyhennyslaina 

Tasalyhennyslaina on laina, jota lyhennetään joka kuukausi saman verran. Tämän lyhennysosan päälle lisätään vielä lainan korko. Tässä lainatyypissä maksut kuukausimaksut ovat kuukausierä ovat alkuun kalliimpia, sillä korkomaksut ovat lainanottohetkellä suurimmillaan.

Tililuotto

Tililuotto on luotto, joka on lainanottajalla jatkuvasti käytettävissä. Luotto on saatavilla luottorajaan saakka, ja lainanhakija voi nostaa ja maksaa luottoa tarpeen mukaan.

Tilinhoitomaksu

Tilinhoitomaksu on kulu, joka sisältyy lainan kuukausierään koron ja lyhennyksen lisäksi.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan kuuluvat kulut. Nimelliskoron lisäksi todelliseen vuosikorkoon lasketaan mukaan tilinhoitokulut, avausmaksut ja muut mahdolliset ylimääräiset kulut. Todellinen vuosikorko mahdollistaa lainojen todellisten hintojen vertailun.

Vakuudellinen laina

Vakuudellinen laina on laina, jonka saamiseksi on asetettu takuuksi omaisuutta, esimerkiksi kiinteistöä tai sijoituksia. Pankin näkökulmasta tällaisissa lainoissa on pienempi riski sille, ettei pankki saa lainattua rahaa takaisin, joten myös lainan korko on usein vakuudetonta lainaa alhaisempi. Tunnetuimpia vakuudellisia lainoja on asuntolainat ja opintolainat.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina saadaan ilman takuita ja vakuuksia. Näiden lainojen saantiin ei siis tarvita panttia. Yleisimpiä vakuudettomia lainoja ovat osamaksut, kulutusluotot, pikalainat ja luottokortit.

Vertaislaina

Vertaislaina on kahden yksityishenkilön sopimus lainasta. Vertaislainaa on mahdollista hakea vertaislainapalvelun kautta, jolloin osapuolet eivät tunne toisiaan. Vertaislaina on yksi sijoittamisen muoto.

Viitekorko

Viitekorko on korko, johon esimerkiksi asuntolainan korko-osuus on sidottu. Yleisimpiä viitekorkoja ovat 3kk, 6kk ja 12kk Euribor tai pankin itse määrittämä viitekorko. Viitekoron päälle lisätään vielä lainamarginaali, joista yhdessä muodostuu lainan kokonaiskorko.

Viivästyskorko

Jos lainan laskua ei suoriteta eräpäivään mennessä, alkaa lainalle kertyä viivästyskorkoa. Tämä viivästyskorko on sovittu lainaehdoissa.

Vähimmäislyhennys

Vähimmäislyhennys on maksuerän määrä, joka täytyy maksaa kuukausittain takaisin lainamäärästä riippumatta. Sen suuruus on määritelty lainasopimuksessa joko euromääräisesti tai prosenttiosuutena lainapääomasta.

Yhdistelylaina

Yhdistelylaina on laina, jolla on yhdistetty useita pienempiä lainoja. Yhdistelylainassa on useimmiten edullisempi korko muihin lainoihin verrattuna ja se säästää rahaa lainanottajalta myös muissa lainakuluissa. Yhdistelylainaa voit hakea samalla tavalla kuin tavallistakin lainaa, ilmoita vain lainatarkoituksesi olevan lainojen yhdistäminen.